top of page
Search

Mehanizam Shakti meditacije

Updated: Nov 21, 2022

Postoje razni tipovi meditacije, i svaka ima svoje dobrobiti. Naučno je potvrdjeno da je tradicionalna vedska meditacija jedna od najefikasnijih metoda. Sada želim da vam objasnim princip Shakti meditacije.Da bi bolje razumeli možemo vizualno sebi da predstavimo dijagram našeg uma u kom sve naše svakodnevne misli, razmišljanja i osećanja zauzimaju otprilike 20% svesnog uma. Dakle postoji 80% nešeg uma kojeg nismo svesni, ali taj deo uma nije prazan i neaktivan. Ne. U njemu se nalaze sve potisnute emocije, stresovi, sećanja, traume, uverenja za koje, u trenutku njihovog događanja, nismo imali kapacitete da ih obradimo i integrišemo, te su ostali sačuvani u našem podsvesnom umu i služe kao filteri koji boje našu realnost. Sada možemo da razumemo zašto nam se nešto dešava ili ponavlja u životu kad na svesnom nivou mi sto posto znamo da to ne želimo ili da nije dobro za nas. Dešava se zato što u našoj podsvesti postoji impresija koja to inicira. Treba da znamo da smo svi mi svaki dan izloženi mnogobrojnim utiscima koje nismo u stanju da svesno obradimo tokom sna ili odmora, pogotovo ako smo sebi već uskratili vreme za spavanje i odmor usled velikog broja obaveza. Zato je meditacija neophodna za naše mentalno i fizičko zdravlje.


Postoji jedan deo nas koji ostaje netaknut kroz sve događaje, stresove i traume, a koji je izvor sve naše snage, inteligencije, kreativnosti, zadovoljstva, sreće i mira. Taj deo ima puno naziva ali predstavlja isto, večni, nepromenjivi deo nas. Neko to zove duša, neko sopstvo, neko čista svest, apsolut, nirvana, Atman, Brahman, Tao... U meditaciji koristimo zvuk, mantru, sa kojim krećemo iz našeg svesnog uma, jednostavno misleći mantru. Ali kako taj zvuk nema nikakvo značenje za nas to nam pomaže da transcendiramo um i zaronimo u naš podsvesni um sve do sopstva. Dakle mantra služi kao vozilo koje nas dovodi u kontakt sa našom bazom, izvorom naše snage. Otuda i naziv Shakti maditacija, jer Shakti na sanskritu znači snaga.


Šta se dalje dešava? Svaki put kad dođemo u kontakt sa sopstvom deo kvaliteta naše duše se integriše u naš svesni um, a iz našeg podsvesnog uma se oslobađa neki stres, impresija, potisnuta emocija, i sl. I to je razlog zašto se nakon meditacije osećamo smirenije, odmornije, kreativnije, imamo veću jasnoću u umu, donosimo bolje odluke, veseliji smo... Kada meditacija postane naša redovna praksa tada se mnogo više potisnutih impresija i stresova oslobađa i mi u mnogo većoj meri živimo svesniji život, odnosno život kakav želimo da bude, jer je sve manje činioca koji deluju iz podsvesti. Što više stresova oslobodimo iz podsvesti putem meditacije, time povećavamo kapacitet svog svesnog uma, pa on od uobičajenih 20% vrlo brzo zauzme 40% našeg uma, a ima potencijal da bude 100%. Zamislite koliko bi genijalni bili kada bi koristili 100% kapaciteta svoga uma.


Nadam se da vam je ovo kratko objašnjenje dalo uvid i razumevanje uma i meditacije. Više o pravilnom izvođenju i benefitima meditacije možete saznati na uvodnom predavanju Shakti meditacije koje možete zakazati bilo kad.


Photo credit: Gerd Altmann66 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page