top of page
Search

Šta je intuicija i kako da osnažimo vezu sa njom


Svi smo rođeni intuitivni. Neki od nas će više verovati svojoj intuiciji i shodno tome više je negovati.


U savremenom društvu intuicija i “osećaj u stomaku” se smatraju nepoverljivim i neadekvatnim, umesto toga skloni smo prihvatanju logičnog pristupa razmišljanju. Zahvaljujući tome, naš intuitivni proces je umanjen.


Na sreću, naša intuicija je toliko duboko instinktivna da čak i ako nismo bili u kontaktu sa njom celog života, ona je i dalje u nama i čeka da se pozovemo na njenu mudrost. Instinkti nas često prvi pogađaju i to na fizičkom nivou govoreći nam šta treba da znamo pre nego što svesno to razumemo.


Verovanje osećaju u stomaku, slušanje svoje „vibracije“, povezivanje sa svojim “višim ja”, oslanjanje na šesto čulo, sinhronizovanje sa kosmičkom inteligencijom - sve su to izrazi koji opisuju isto iskustvo, kontakt sa svojom intuicijom. Intuicija je sposobnost momentalnog saznanja bez upleta svesnog racionalnog mišljenja. To je zaobilaženje linearnog toka misli da bi se neposredno opazila ili spoznala istina. Stoga intuiciju možemo definisati kao direktno preuzimanje konačnog odgovora minus sav naporan mentalni rad.


Pravo na intuiciju nam je dato po rođenju. Intuicija je precizan sistem navođenja koji nas može zaštititi od opasnosti, uputiti na istinu u bilo kojoj situaciji, odvesti do onoga što je za naše najviše dobro i pokrenuti nas ka evoluciji naše svesti.

Naučnici već godinama proučavaju vezu između naše svesti i fizičkog tela. U svojim istraživanjima otkrili su da naša utroba ima sopstveni nervni sistem koji je potencijalno moćniji od našeg centralnog nervnog sistema. Ne samo da svaka ćelija u našem telu može da razmišlja, već ima i snažno pamćenje koje nam pomaže da donosimo odluke.


Dr Dipak Čopra ukazuje da kada kažemo „imam dobar osećaj u stomaku vezano za … “ mi ne govorimo metaforički već doslovno. Naša utroba proizvodi iste hemijske reakcije koje naš mozak proizvodi dok razmišlja. Prednost nervnog sistema u stomaku je što nema sposobnost da sumnja u sebe kao naš centralni nervni sistem.


Kada je kognitivni um dominantno aktivan, on nadjačava aktivnost desne hemisfere mozga, odnosno našu intuitiuciju i podsvesni um. Kada naučimo kako da stišamo ovaj površni sloj brbljajućeg uma otključaćemo pristup do našeg dubljeg, daleko moćnijem podsvesnog uma.


Pre tri decenije mozak je izgubio svoju moć kao sedište razmišljanja, osećanja i delovanja inteligencije. U stvari, ti procesi izlaze izvan granica centralnog nervnog sistema. To se dogodilo kada je otkriveno da različiti „glasnički molekuli“ povezani s mozgom zapravo cirkulišu kroz telo putem krvotoka. Svaka ćelija prisluškuje aktivnosti mozga, šalje i prima poruke identične onima koje mozak obrađuje.


Naučnim istraživanjima smo došli do spoznaje da je ono što nazivamo „inteligencijom“ holistička karakteristika tela, a glavna razlika je u tome što je inteligencija izvan mozga neverbalna. Sada je moguće redefinisati blagostanje u smislu pristupa čovekovom celokupnom sistemu koji ne prepoznaje veštačke granice između mozga i tela, neurona i drugih ćelija.


 

Kako da se ponovo povežemo sa svojom intuicijom?

Evo nekoliko metoda kako da ojačamo vezu sa svojom intuicijom.


1. Meditirajte.

Poruke iz vaše intuicije obično su tihe, pa će vam provođenje vremena u tišini pomoći da čujete i protumačite ove poruke.

Biti veran sebi zvuči kao otrcana fraza, ali osluškivanje sopstvenih potreba je veoma moćno. Biti svoj znači slušati svoj unutrašnji glas. Svi imamo intuiciju. Što više meditiramo, postajemo svesniji svoje intuicije.


2. Praktikujte tehnike disanja.


3. Počnite da primećujete sve što možete sa svojih pet konvencionalnih čula.

Stimulisanje bilo kog od vaših pet čula izoštriće vaše šesto čulo - intuiciju. Pojačavanje našeg čula vida, zvuka, mirisa, dodira i ukusa približiće nas i više uskladiti sa šestim čulom.


4. Budite kreativni.

Bavljenje kreativnim aktivnostima, poput crtanja ili slobodnog vođenja dnevnika, smiruje kognitivni um i omogućava vašoj intuiciji da progovori.


5. Testirajte svoje slutnje.

Imate osećaj ko će pobediti na utakmici? Imate osećaj da će sutra padati kiša iako vremenska prognoza kaže da neće? Da li znate da je novi momak vaše najbolje prijateljice loš izbor? Ako imate osećaj šta bi se moglo dogoditi u budućnosti, zapišite svoje slutnje, pa ih proverite kasnije. Pogledajte koliko ste često bili u pravu.

6. Posavetujte se sa telesnim kompasom.

Vaša intuicija vam govori kroz vaše telo, i što više negujete somatsku svest, postajete osetljiviji. Ako osetite neprijatan fizički osećaj kada pokušavate da donesete odluku, obratite pažnju. Osećate li se lako ili teško? Imate mučninu u stomaku? Imate glavobolju ili dijareju? To može biti samo rezultat stresnih reakcija aktiviranih lažnim strahom, ali to može biti i vaša intuicija koja vas alarmira.


7. Provedite vreme u prirodi.

Biti u prirodnom svetu, daleko od tehnologije i drugih iskušenja kognitivnog uma, može otvoriti vrstu intuicije koja nam je bila potrebna kada smo u praistoriji živeli na otvorenom i oslanjali se na nju da nas čuva od elemenata, predatora i drugih istinskih strahova od opasnosti.


8. Osećaj više, misli manje.

Um razmišlja, uvek brbljajući, raspravljajući sam sa sobom kao lud. Intuicija, s druge strane, oseća. Ako niste sigurni da li slušate svoj uplašeni um ili svoju intuiciju od poverenja, pogledajte da li možete razlikovati da li razmišljate ili osećate.

Intuiciji postaje teško da komunicira sa vama ako je vaš um konstantno u prošlosti ili budućnosti. Zato razmotrite ovaj citat od Lao Cea: „Ako ste depresivni, živite u prošlosti. Ako ste zabrinuti, živite u budućnosti. Ako ste u miru, živite u sadašnjosti. " Jedino u sadašnjem trenutku mi smo potpuno svesni sebe, svog tela i okoline u kojoj se nalazimo.


9. Uključite se u ponavljajuće pokrete.

Trčite. Plešite. Seckajte povrće. Svirajte klavir. Slikajte. Ove fizičke radnje mogu smiriti kognitivni um i otvoriti vašu intuiciju.


10. Vežbajte sposobnost da osetite ljude pre nego što ih upoznate.

Pogledajte kakve informacije možete prikupiti posmatrajući ljude i osećajući njihov energetski potpis pre nego što razgovarate sa njima ili saznate bilo šta o njima od drugih ljudi. Što više obraćate pažnju, više ćete shvatiti da već znate stvari koje kognitivnim umom niste mogli znati.

Mi konstantno dobijamo signale upozorenja o situacijama, o ljudima, o stvarima, ali nas uče da ih zanemarimo i odbacimo. I onda mislimo da treba da radimo ono što svi drugi rade ili treba da slušamo stručnjake. A istina je da ponekad najbolje mi znamo.


11. Otpustite otpor.

Ne nazivajte se ludim kada intuitivno naslućujete. Često se kognitivni um raspravlja sa intuicijom umesto da joj veruje.

90 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page